Ako vyčistiť autosedačky?

Kategória: Rady a tipy, Publikované: 9.11.2020

Poznáte to, všetci s radosťou vo svojich autách maškrtíme a pijeme rôzne nápoje. Káva, kola, zmrzlina, mekáč... všetko v tom aute chutí predsa lepšie a stačí chvíľka nepozornosti a problém je na svete, teda škvrna na sedačke. V tomto článku sa dozviete, ako sa vlastnými silami dokážete takýchto škvŕn zbaviť.   

Ako vyčistiť látkové sedačky

Účinným spôsobom, ako vyčistiť sedačky v aute, je kúpa čistiaceho prostriedku, ktorý je presne určený na autosedačky. Avšak nechce sa vám investovať peniaze do týchto čistiacich prostriedkov? 

Škvrny môžete vyskúšať odstrániť použitím bežných prostriedkov, ktoré nájdete v domácnosti. 

Pred každým čistením samozrejme nesmiete zabudnúť na dôkladné povysávanie všetkých miest a škár v aute! 

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna v spojení s teplou vodou dokáže zázraky. Zmiešajte ich v pohári v pomere 1:3 (sóda:voda) a naneste na znečistené miesto. Pri čistení vám najlepšie pomôže zubná kefka, s ktorou dané miesto vyčistíte naporiadok. Ak škvrna nepustí hneď, nechajte zmes pôsobiť aspoň pol hodinku a čistenie opakujte. 

Ocot a prípravok na riad

Na škvrny na sedačkách vám pomôže aj ocot. Vytvoríte si z neho zmes spolu s akýmkoľvek prípravkom na riad a teplou vodou. 

Na dno napríklad pohára si naleje trochu octu, do ňho pridáte zopár kvapiek prípravku na riad a zalejete to teplou vodou. Túto zmes nanesiete na špinavé miesto a čistíte.

Ak sú škvrny rozsiahle a nepustia hneď, nechajte zmes pár minút pôsobiť ako aj v prvom prípade. 

Prací prášok

Látkové sedačky dokážete vyčistiť aj pracím práškom zmiešaným s teplou vodou. Škvrnu posypete pracím práškom a jednoducho vyčistíte kartáčom alebo kefou.  

Nezabudnite potom však potom dané miesto opláchnuť čistou vodou, aby vám neostali veľké fľaky po pracom prášku. 

Tepovanie

Ak neveríte týmto domácim receptom, najlepšou možnosťou bude škvrny vytepovať. Svoje auto môžete zveriť do rúk odborníkov, ktorí sedačky profesionálne vytepujú a máte to bez práce. Alebo si môžete zaobstarať vlastný tepovač a urobiť to svojpomocne. 

auto, sedačky, interiér, látkové sedačky, čistenie

Ako vyčistiť kožené sedačky

Pri kožených sedačkách by ste si mali dávať väčší pozor. Ak nie ste si istý nejakým prostriedkom, vyskúšajte ho iba na malej ploche a na takom mieste, ktoré nieje vidno, aby ste nenarobili viac škody ako úžitku. 

Taktiež by ste si mali dávať pozor nato, čo používate pri čistení. Zvoliť by ste mali mäkkú handričku, žiadny kartáč alebo kefu, ktoré by vám mohli kožené sedačky poškriabať. 

Dajte si pozor aj nato, či nemáte na koži nejakú dierku, škrabanec alebo prasklinu. Tie by sa totiž mohli ďalej rozširovať. Preto je potrebné ich dať opraviť hneď, aby sa ďalej nezväčšovali, pretože potom by už nemusela byť možná ich oprava. 

Ocot a olivový olej

Z octu a olivového oleja si vytvoríte zmes, v pomere štvrť pohára oleja a polovica pohára octu. Touto zmesou potierate zašpinené miesto na sedačke. 

Ocot vám odstráni mastnotu a vydezinfikuje miesto. Nemusíte sa ale báť, že by vám auto smrdelo po octe, pretože olej zmierni tento zápach. 

Čistiace prostriedky na kožu

Ak nechcete experimentovať s octom a olejom, najlepšou možnosťou bude zaobstarať si profesionálny čistiaci prostriedok určený na kožu. Ten použijete presne podľa návodu a nemusíte sa báť prípadných problémov. 

auto, kožené sedačky, koža, interiér, čistenie

V prípade, že si so škvrnami na kožených sedačkách neviete dať rady, zverte to radšej do rúk odborníkov. 


Zdielať článok:
Zdieľať

Odporúčajú nás:

Somnium, s.r.o.

Romanova 35, 85102, Bratislava

IČO: 46054057

DIČ: 2023219363

Vložka číslo: 71179/B

©2020 Somnium s.r.o, All Rights Reserved.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.